Dirigent

Marc Koninkx (1964)
MarcKoninkx-250x374.png
Marc werd in 1964 geboren in Maasbracht, waar hij al op zeer jeugdige leeftijd begon met musiceren bij Harmonie St. Cecilia Maasbracht als slagwerker en later als hoboïst. Hij studeerde hobo bij Evert van Tright en in 1987 behaalde hij het diploma docerend musicus aan het conservatorium in Enschede. Na directielessen te hebben gevolgd bij Jan van Ossenbruggen, Gert Buitenhuis en Jan Cober vervolgde hij zijn directiestudie bij Pierre Kuijpers en behaalde in 1997 zijn praktijkdiploma HaFa-directie aan het conservatorium in Maastricht. Aan dit examen verleende het PSB (Philips Symfonisch Blaasorkest, voorheen de Philips Harmonie) uit Eindhoven haar medewerking.

Als dirigent is Marc Koninkx verbonden geweest aan Harmonie St. Joseph Weert-Zuid, Harmonie Eendracht Tegelen, Harmonie Beatrix Horn en Harmonie Kunst na Arbeid uit Belfeld. Op dit moment dirigeert hij de Koninklijke Harmonie Euterpe Venray. Hiervan dirigeert hij ook het Jeugd en Opleidingsorkest. Met al deze orkesten verzorgde hij talloze concerten en behaalde hij verschillende goede resultaten en promoties op diverse bondsconcoursen. Bij vele concerten, zoals de themaconcerten in het Munttheater in Weert en in cultureel centrum De Hamar in Belfeld werden bijzondere samenwerkingsprojecten gerealiseerd met o.a. een vocalgroup, een percussie-ensemble en onlangs een toneelvereniging. Met de Koninklijke Harmonie Euterpe Venray realiseerde hij een aantal prachtige theaterconcerten met Gé Reijnders, Laura Fygi en Philippe Elan. En natuurlijk het jaarlijkse drukbezochte Vastelaovesconcert waarbij lokale artiesten een hoofdrol spelen maar waar ook ieder jaar een bijzondere act i.s.m. de harmonie te zien en te beluisteren is zoals Jos Janssen (bastrombonist bij de Marinierskapel) en Stenzel & Kivits.

Verder is Marc ook actief als arrangeur. De meeste bewerkingen van symfonische werken voor harmonieorkest zoals Les Preludes van Liszt, 9de Symfonie van Dvorak, Ouverture Tsar Boris van Kalinnikov zijn uitgegeven bij Batonmusic in Eindhoven. Voor een volledig overzicht zie www.batonmusic.nl

Ook is hij nog steeds actief als muzikant en dirigent Harmonie St. Caecilia, Maasbracht, als fagottist en slagwerker en in diverse projectmatige bands als drummer.