Uitwisselingsconcert Venray – Grevenmacher

Na een bezoek van Koninklijke Harmonie Euterpe aan Harmonie Municipale Grevenmacher (HMG) in Luxemburg in 2015, was het zaterdag 13 mei de beurt aan HMG om een bezoek te brengen aan Venray. Het werd een waar spektakel met een volle zaal in Odeon.

Na het openingswoord van Bert Janssen, president van Koninklijke Harmonie Euterpe, verwelkomde Burgemeester Hans Gillissen de Luxemburgers, de orkestleden en gasten in Hoogduits. Vervolgens spraken de president van HMG, Georges May en de door Koninklijke Harmonie Euterpe uitgenodigde ambassadeur van Luxemburg, Z.E. de heer Pierre-Louis Lorenz, afkomstig uit Grevenmacher en gezeteld in Den Haag, een woord van dank en waardering. Zij benadrukten op een min of meer officiële wijze de ‘culturele band’ tussen de twee muziekverenigingen.

HMG bracht haar muzikale kunsten ten gehore voor de pauze, met muziek van onder andere A Jubilant Ouverture (A. Reed), Swaying in the West Wind (Satoshi Yagisawa), Fantillusion (Tahashi Hoshide) aangekondigd door HMG President Georges May, om een ieder meer feeling te geven bij het muziekstuk dat ten gehore zou worden gebracht.
“Wie sagt mann “Zugabe” auf Niederländisch?” vroeg dirigent Volker Biwer aan het einde van het Luxemburgse programma aan het publiek. Uit alle monden van de Nederlandse aanwezigen klonk eenduidig en lachend “Zugabe”. En een ‘Zugabe’ werd het. Het orkest had ‘Rooy mien Däörp ien de Pieël’ ingestudeerd en het was ontroerend om te zien en te horen dat iedereen opstond en uit volle borst meezong.

Na de pauze was dirigent Mark Konings met Harmonie Euterpe aan zet en werden wederom prachtige nummers, zoals Lagartijilla (J. Martin), Variants on a Moravian Hymn (James Barnes), There’s no Business like showbusiness (Naohiro Iwai) gebracht, die door Euterpe-lid Fons Poos werden gepresenteerd.

Een hartverwarmende avond met een geslaagd uitwisselingsconcert van twee bevriende Harmonieën uit Nederland en Luxemburg.