Muzykmeester Gosewijn Messemaeckers

In 1845 vestigde zich in Venray Henri Gosewijn Messemaeckers, muzykmeester. Hij was organist in de Grote Kerk en gaf muzieklessen
aan de leerlingen van het Philharmonisch Gezelschap, de voorloper van harmonie Euterpe. Gosewijn was een telg van de familie Messemaeckers uit Venlo die al meer dan anderhalve eeuw het muziekleven aldaar beheersten. Zijn tweelingbroer Theodoor was directeur
van de eerste Nederlandse fanfare die in Baarlo in 1852 werd opgericht. De fanfare was een nieuw fenomeen in de wereld van de blaasmuziek.
In het midden van de 19e eeuw deden nieuwe muziekinstrumenten hun intrede, koperinstrumenten met ventielen en een geheel nieuw type instrument, de saxofoon. Deze koperinstrumenten werden snel populair en fanfaregezelschappen schoten als paddenstoelen uit de grond.
Ook in Venray wilde men zo’n fanfare oprichten en besloten werd om het Philharmonisch Gezelschap om te vormen tot een fanfare.
Aldus geschiedde. Gosewijn Messemaeckers heeft mede aan de wieg gestaan van Fanfare Euterpe die in 1860 het levenslicht zag.
Maar Gosewijn deed meer dan muziek maken. Hij handelde in galanterieën, behangpapier, drukwerken enzovoort. Hij legde niet alleen
de grondslag voor onze huidige harmonie, hij was ook de oprichter van de bekende Boekhandel-drukkerij Messemaeckers die tot ver in de omtrek bekendheid genoot.

Read 4260 times